EU-TAVARAMERKKI

EU-tavaramerkki kattaa kaikki 28 EU-maata, myös Suomen. Hakemukset käsitellään Euroopan Unionin Teollisoikeuksien virastossa EUIPO:ssa (23.3.2016 saakka OHIM) Alicantessa. Jos suomalainen yritys haluaa suojata tuotemerkkinsä EU-alueella, on EU-tavaramerkki paras vaihtoehto. EU-tavaramerkkisuojausta ei voi kohdistaa ainoastaan osaan EU-maista.

EU-tavaramerkillä suojattavat maat ovat tällä hetkellä

Suomi, Ruotsi, Tanska, Saksa, Ranska, Belgia, Hollanti, Luxemburg, Itävalta, Iso-Britannia, Irlanti, Portugali, Espanja, Italia ja Kreikka sekä Viro, Latvia, Liettua, Puola, Unkari, Tshekki, Slovakia, Slovenia, Malta, Kypros, Bulgaria, Romania ja Kroatia.

BREXIT todennäköisesti tuo muutoksia EU-tavaramerkin suoja-alan laajuuteen. 

Hakemuksen käsittely EUIPOssa:

Ensin tutkitaan hakemuksen muodollinen puoli ja merkin tavara- ja palveluluettelo ja - luokitus. Sen jälkeen tutkitaan merkin ns. absoluuttiset rekisteröintiedellytykset, eli arvioidaan mm. sen erottamiskyky.

Sen jälkeen merkki kuulutetaan, jolloin sitä vastaan voidaan tehdä aikaisempien tavaramerkkien perusteella väite kolmen kuukauden kuulutusajan aikana. EUIPO ei aseta aikaisempia tavaramerkkihakemuksia tai - rekisteröintejä merkin rekisteröintiesteeksi. Ellei hakemusta vastaan tehdä väitettä kuulutusaikana, tunnus rekisteröidään EU-tavaramerkkinä.